Zakelijk geld lenen: de soorten leningen

2 min read

Als je een zakelijke lening wil gaan afsluiten, is het belangrijk dat je goed weet waar je aan begint. Daarom moet je eerst onderzoek doen naar de opties die er zijn en die bij jouw behoeften aansluiten. Zo moet je eerst kijken of je überhaupt wel in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Wil je in aanmerking komen, dan is het belangrijk dat je voldoende cashflow tot je beschikking hebt. Zo weten geldverstrekkers namelijk dat je in staat zal zijn om de lening af te lossen zonder problemen. Daarbij moet je een minimale omzet van 50 duizend euro per jaar draaien. Dus haal je dat niet, dan is het helaas nog niet mogelijk om een zakelijke lening af te sluiten. Voldoe je echter aan de voorwaarden, dan moet je goed opletten wat voor soort lening jij wil afsluiten. Zakelijke lening vergelijken doe je het liefst op de website van de kredietverstrekker, maar dit is alvast een beginnetje. 

Normale zakelijke lening

Ten eerste is er de normale zakelijke lening. Die wordt het meest gebruikt. Deze lening kan je gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of bedrijfsovername, of ter financiering van inventaris of werkkapitaal. Een online kredietverstrekker is wat betreft normale zakelijke leningen gunstig, omdat je hier tot 1 miljoen kunt lenen. Bij de bank kan je vaak pas vanaf 1 miljoen beginnen met lenen. 

Zakelijk krediet

Dit wordt ook wel een rekening courant genoemd. Dat betekent dat het een lopende rekening is, en het is vergelijkbaar met een creditcard, maar dan voor een bedrijf. Je krijgt hiermee toegang tot flexibele cash, tot aan een vooraf afgesproken bedrag, bijvoorbeeld 50 duizend euro. Het voordeel is dat je dit dus niet in één keer hoeft op te nemen. Deze lening wordt vaak gebruikt voor de financiering van werkkapitaal. 

Overige opties

Er zijn nog een aantal andere opties, zoals factoring. Dat houdt in dat jij je factuur gelijk uitbetaald krijgt, ook als de klant in kwestie nog niet heeft betaald, via een factoringbedrijf. Het factoringbedrijf betaalt jou, de klant betaalt het factoringbedrijf. Hier zit een vrij hoge rente op, en dit gebruik je als je snel geld nodig hebt. Verder heb je ook nog lease. Denk maar aan het leasen van een bedrijfsauto. Deze koop je niet, maar je huurt ‘m als het ware.  

Voordat je geld gaat lenen, is het altijd verstandig om een expert te raadplegen die je advies kan geven over je opties en over de risico’s. Leen bewust!