Wat is debiteurenbeheer?

Wat is debiteurenbeheer?

Het is voor vele een ontzettend onbekende term: debiteurenbeheer. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook nooit eerder van heb gehoord. Daarom is het misschien verstandig om allereerst gelijk de definitie van debiteurenbeheer op tafel te gooien. Debiteurenbeheer is het beheer van jouw debiteuren. Klinkt ontzettend vanzelfsprekend, maar zegt misschien nog steeds niet ontzettend veel. Je hebt eigenlijk al te maken met debiteurenbeheer op het moment voordat je een overeenkomst aangaat met een klant. Het eindigt dan ook pas op het moment dat de betaling daadwerkelijk binnen is. Klinkt het al een stukje logischer? Als dat niet zo is, bij deze de letterlijke definitie:

“Alle activiteiten die een onderneming uitvoert om ervoor te zorgen dat klanten hun openstaande rekeningen betalen”.

Een goed voorbeeld

Een goed voorbeeld van hoe een goed debiteurenbeheer eruit zal kunnen zien is bijvoorbeeld een overzichtelijke administratie. Als de administratie up to date is en hier alles goed op orde is, kan dit natuurlijk voorkomen dat klanten niet op tijd hun facturen betalen. Of dat de klanten überhaupt de facturen wel betalen. Helaas komt dit op de dag van vandaag nog steeds ontzettend vaak voor. Als facturen niet worden betaald, kan er natuurlijk een incassobureau ingeschakeld worden. Dit is weer iets heel anders, maar wel prettig om te weten dat er hulp is als je die nodig hebt. OP het moment dat je administratie niet op orde is, kan dit leiden nog vele ergere problemen. Denk aan faillissement. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te weten dat een goed debiteurenbeheer ontzettend van belang is. 

Timing

Om ervoor te zorgen dat jouw debiteuren zo goed mogelijk naar je luisteren en je dus ook serieus nemen, is het goed om je aan een bepaalde timing te houden. De meeste mensen zijn daarom ook ontzettend veel bezig met een vaste planning en daarbij vaste tijdstippen. Dit zorgt voor een vaste workflow en dit is ontzettend belangrijk. Het wordt nog vaak onderschat waar een vaste workflow allemaal voor kan zorgen. Je moet zelf uiteraard ondervinden wat je prettig vindt, wat de juiste tijdstippen voor jou zijn en wat voor jou werkt. Het is een ontzettend persoonlijke kwestie hoe je graag wil werken. En gelukkig maar! Zo is iedereen anders en werkt iedereen op zijn eigen manier.  Succes met het zoeken naar de juiste manier voor jou en wat er uiteindelijk ook echt gaat werken. Dit kan soms even duren, maar je komt er vanzelf achter tijdens het proberen.

Reageren is niet mogelijk.