Wanneer je man gaat klussen en hij het over een wormwielkast heeft

Wanneer je man gaat klussen en hij het over een wormwielkast heeft

Als het om techniek gaat ben ik een echte leek. Mij hoef je echt niet te vragen wat specifieke moeren zijn of naar specifieke technieken omtrent een auto bijvoorbeeld. Toch heb ik mijzelf laatst uitgedaagd om hierover meer te leren. Mijn vriend is namelijk een echte klus hobbyist en vindt het heerlijk om van alles en nog wat aan het huis te doen. Zo was afgelopen maand onze garage aan de beurt. Vaak laat ik mijn man maar wat omspelen met wat hij allemaal in gedachte heeft, ik weet het toch niet beter. Nu vond ik het dit keer toch eens tijd om mijzelf te verdiepen in zijn hobby en ook te kunnen mee praten wanneer er over een elektromotor of wormwielkast gesproken wordt.

De kennis die ik vergaarde over motoren.

Om te beginnen was het voor de garage van groot belang om een nieuwe deur te krijgen. Hiervoor hebben wij dus een wormwiel gebruikt. Een wormwiel is simpel gezegd twee tandwielen waarbij de as van de ene loodrecht op de ander staat. Je hebt een stang, deze wordt de worm genoemd, die een spiraalvorm heeft en die vaak ook dus het wiel, die hierin te gaan gemonteerd is, aanstuurt. Dan heb je de wiel, of eigenlijk tand wiel, die ook wel wormwiel genoemd wordt. Zoals eerder genoemd zijn de richtingen van beide assen loodrecht tegengesteld gemonteerd. Een leuk voorbeeld hiervan zijn de knoppen aan een viool of gitaar waarmee je de snaren stemt. Eigenlijk dus best wel logisch wanneer je eenmaal weet waar de namen van de twee delen vandaan komen.

Maar die elektromotor dan?

Dat was precies wat bij mij op kwam na deze uitleg. Wat is nou die elektromotor precies waar iedereen het over heeft? Misschien wel een hele stomme vraag en is het algemeen bekend, maar als echte leek wist ik het echt niet en na deze uitleg was mijn interesse toch wel echt gewekt. Nou, een elektromotor is een machine die elektrische energie omzet in mechanische energie waarmee een werktuig kan worden aangedreven. Hierin is de mechanische energie niet veel meer de energie van het mechanisme. Er wordt zoveel over de elektromotor gesproken omdat het ook echt voor heel veel dingen gebruikt wordt. Je kan het tegenkomen van huishoudelijke apparaten tot keuken apparaten, tuingereedschap, klus-gereedschap tot elektronica. Dit was voor mij wel genoeg techniek voor die dag, toch weet ik nu wel dat ik mij zeker ook ga verdiepen in meerdere technische aspecten. Het kan namelijk zeer handig zijn. Ook al zal ik mij meer op de huis- tuin en keuken klusjes gaan focussen.

Reageren is niet mogelijk.