Waarom zijn er zoveel soorten van underlayment?

2 min read

Underlayment is een sterke houten plaat die steeds vaker wordt gebruikt in zichtbare houtbewerking. Maar eigenlijk is het bedoeld als sterke basis, zoals een ondergrond en is underlayment meestal niet zichtbaar. Maar er zijn een hele hoop verschillende soorten underlayment, en hoe komt dat eigenlijk?

Toepasbaarheid

De verschillende soorten underlayment komen vooral voort uit het aantal manieren waarop het gebruikt wordt. Een veel gebruikte manier om underlayment toe te passen is de vloer. Onder de meeste vloeren ligt underlayment. Dit vormt een sterke basis, waardoor de echte vloer steviger ligt en beter beschermd is. De reden waarom het zo toepasbaar is, komt door het gewicht van underlayment. Het gaat over hout, dat is gefineerd waardoor het heel licht is. Juist hierdoor is het op veel manieren te gebruiken. Het is constructiemateriaal dat zich echt in gewicht onderscheid, ander materiaal zoals beton, of steen, is vaak een stuk zwaarder en daardoor moeilijker te gebruiken. Underlayment wordt niet alleen gebruikt voor vloeren maar ook voor daken en wanden, zelfs verpakkingen, omdat het ook heel stevig is.

Afwerking

De soorten underlayment komen ook voort uit de afwerking van de platen. Uiteindelijk is de keuze op de juiste platen gebaseerd op waarvoor je de platen gebruikt. Hierover kun je het beste advies vragen van experts. De afwerking lijkt een beetje op hoe laminaat is afgewerkt. Je hebt over het algemeen drie soorten afwerkingen. Deze lopen op in diepte van de groef en hoever het hout er aan de andere kant uitsteekt. Dit geeft de mogelijkheid om de platen in elkaar te schuiven. Voor vloeren en wanden kan dit heel handig zijn, maar voor het gebruik van meubels is dit niet altijd even handig omdat er in veel meer hoeken gewerkt wordt, waardoor de groeven niet heel erg nuttig zijn. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de platen die je besteld. De meest gebruikte dikte is underlayment 18mm.

Zichtbaarheid

Zoals al eerder benoemd is underlayment ook te gebruiken als zichtbaar materiaal. Als je het gebruikt om zichtbaar te houden, is het wel zo leuk om een mooie en passende kleur te kiezen en dit is ook zeker mogelijk door de gevarieerde mogelijkheden. De platen zichtbaar voor buiten gebruiken is wel een afrader omdat dit hout niet goed tegen vocht kan.

Voorzichtigheid

Wat ook heel goed is om te weten over underlayplaten: je kunt ze niet zomaar afwerken. Hiervoor is professionele kennis nodig. Dit komt door de manier waarop de platen gelaagd zijn. Als je niet de kennis bezit, kan dat voor schade aan de platen zorgen.