Waarom je een studiekeuzetest moet doen voor je vervolgopleiding

2 min read

Iedereen die in zijn of haar laatste jaar zit van de middelbare school HAVO of van zijn of haar MBO niveau 4 en die hierna door willen studeren op het hbo. Dan moet je moet namelijk een studie kiezen. Zo’n studiekeuze is geen gemakkelijke keuze. Er bestaan namelijk heel veel verschillende studies in verschillende sectoren. Wij van hbostart.nl hebben een overzicht gemaakt van alle hbo opleidingen en de verschillende sectoren om zo je studiekeuze een stukje makkelijker te maken.

Studiekeuzetest 

Bij een studiekeuzetest hbo wordt er gekeken naar jouw kwaliteiten en interesses. Een studiekeuze is eigenlijk een soort toets. Er worden stellingen voorgelegd en jij moet aangeven of die stelling bij jou past of niet. Er worden vragen gesteld zoals ik ben goed in samenwerken of ik werk liever alleen. Na het invullen van de studiekeuzetest komen er een aantal beroepen of studies die volgens de test bij jou passen. Zo’n test kan handig zijn om te kijken of de opleiding echt geschikt voor jouw is. Toch moet je zo’n test niet altijd even serieus nemen. Als jij een opleiding heel leuk lijkt en uit jouw test blijkt dat die opleiding niet helemaal bij jou past dan kun je er nog voor kiezen om alsnog die opleiding te doen. Het kan zelfs nog zo zijn als jij de opleiding tandarts wilt doen en de beroepentest zegt nee dat past niet bij jou en je gaat toch de opleiding tandarts doen dat het alsnog helemaal bij jouw past.

Wat kun je dan precies met zo’n beroepentest?  

Een beroepentest geeft helaas niet antwoord op de vraag welk studiekeuze je het beste kan doen. Wat kun je dan precies wel met een studiekeuzetest? Een studiekeuzetest kan wel een begin zijn om een passende studie bij jou te vinden. Ook kunnen er ook uit de test beroepen of opleidingen komen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Door meer informatie te zoeken over beroepen of opleidingen waar je nog niets over weet kan je onverwachts iets tegenkomen wat je toch wel leuk lijkt. 

Je kan kijken naar de beroepen en opleidingen die uit je test naar voren kwamen wat deze beroepen gemeen hebben met elkaar. Je kunt dan kijken naar bepaalde eigenschappen die je nodig hebt voor dit beroep of opleiding. 

Het is belangrijk om de resultaten te bespreken met iemand uit je directe omgeving. Deze persoon kent jou goed en kan meedenken of dit beroep of de opleiding bij jou als persoon past.