Tips om een goede presentatie te geven

Het is iets waar veel mensen op school al tegen op zien. Presentaties houden voor de klas over een onderwerp waar je misschien niet eens in geïnteresseerd bent. Toch is er een hele goede reden om zo ontzettend veel presentaties op school te geven. Uiteindelijk zullen alle ideeën gepresenteerd moeten worden. In principe is er altijd een presentatie nodig als je een cluster van informatie aan meerdere mensen wilt overbrengen. De kans is dan ook groot dat je ooit voor jouw werk een presentatie moet geven. Of misschien heeft het niets met werk te maken, maar wil je een andere groep mensen overtuigen. Hoe dan ook, een presentatie is een ongelooflijk krachtig middel om mensen te informeren of te overtuigen. Een goede presentatie kan jouw idee of product net dat beetje extra geven om de boodschap over te brengen. Een slechte presentatie geeft daarentegen een verkeerde indruk van hetgeen je probeert te vertellen. Daarom hier een aantal tips om jouw presentatie succesvol te laten verlopen.

Mentale staat

Hopelijk heb je een beetje passie voor wat het ook is dat je gaat presenteren. Zo kan het een eigen project zijn waar je graag financiering of goedkeuring wilt krijgen. Maar soms moet je ook in opdracht van andere mensen een presentatie geven. In deze gevallen sta je misschien helemaal niet achter de boodschap, of vind je het niet zo belangrijk. In eerste instantie wordt zo’n opdracht idealiter gedelegeerd aan iemand die er wél natuurlijke passie voor heeft. Helaas is dat geen garantie, en dan is het belangrijk dat je toch een goede reden hebt om te presenteren. Als je het niet voor de inhoud zelf doet, doe het dan voor jouw bedrijf, of puur voor jezelf. Het is goede persoonlijke ontwikkeling om goede prestaties te leveren op wilskracht. Daarentegen als er te veel op het spel staat kun je nerveus worden. Niemand kan op een natuurlijke manier presenteren wanneer de nervositeit toe slaat. Oefen jouw presentatie vaak, en wees zo veel mogelijk eerlijk. Hoe meer je achter de woorden die je zegt staat, hoe natuurlijker het over komt.

Hou het simpel

Hoe interessant het onderwerp ook is, hoe langer de presentatie duurt, hoe groter de kans is dat je de aandacht van mensen verliest. Elke presentatie moet een core message bevatten. Wat probeer je over te brengen? Een goede, korte structuur is belangrijk om de draad niet kwijt te raken. Verwijs van tevoren naar alle onderdelen van de presentatie. Vat aan het begin en aan het einde kort samen wat jouw core message is. Kies alle woorden zorgvuldig, het liefst gebruik je geen enkel onnodig woord. Je wilt zo direct en duidelijk mogelijk alle informatie overbrengen. Ga jouw script nog een keer na, en schrap alles wat niet direct bijdraagt aan het overbrengen van die core message.

Gebruik de juiste materialen

Het is veel te makkelijk om terug te vallen op een simpele PowerPoint presentatie. Het probleem hiervan is dat een presentatie er niet anders uit ziet. Hoe meer opvallende technieken gebruikt, hoe beter het onthouden wordt. Er is in principe niets mis met een PowerPoint als je weet wanneer je het wel en niet moet gebruiken. Toch vind ik zelf dat je het vaker goed doet als je fysieke presentatiematerialen gebruikt. Als je een “schokkende onthulling” gebruikt dan is een whiteboard waar je real-time op tekent of schrijft soms effectiever. Mensen zijn geïnteresseerd in wat er geschreven wordt, terwijl een PowerPoint vaak in één keer gelezen wordt. Interactie is altijd goed, dus als je een aantal objecten hebt om rond te laten gaan is dat een pluspunt. Denk aan foto’s, grafieken, of misschien een prototype van een product. Ook hierbij moeten alle objecten weer ter ondersteuning van de core message zijn.

Uiteindelijk is het geven van een goede presentatie een behoorlijke kunst. Tips kunnen je misschien op korte termijn helpen, maar oefening is toch de echte sleutel tot succesvol kunnen presenteren. Succes!