Social Media op School

Social Media verslaving

Het gebruik van een mobiele telefoon doet veel met het brein. Het refreshen van Social Media zoals Facebook en Instagram kan hetzelfde effect hebben in de hersenen als het gebruiken van een gokautomaat. De apps worden ook zo ontworpen dat ze zo verslavend mogelijk zijn. Dit verslavende effect kan vooral op kinderen en jongeren veel impact hebben. Verslavend middelen zoals alcohol en sigaretten mogen niet aan minderjarigen verkocht worden terwijl ze met een mobieltje een zeer verslavend product vasthouden. Naast social media verslaving is het gebruik van een telefoon ook verantwoordelijk voor gameverslaving. Mobiele games zijn vaak gratis te spelen en werken met een beloningsysteem waarin de speler zo vaak mogelijk terugkeert naar het spel. Hierdoor ontstaat de gewoonte en behoefte naar het spel. Het spel verdiend dan geld aan het tonen van advertenties of door in game aankopen. Er zijn meerdere gevallen bekend waarin een minderjarige met de creditcard van zijn ouders duizenden euro’s besteed aan mobiele spelletjes. Als jij of jouw kind last heeft van een verslaving is online therapie een optie. Bij online therapie krijg je hulp aangeboden via mail of chat. Deze vorm van therapie is laagdrempelig omdat je er niet voor naar de GGZ of psycholoog op locatie moet. De hulpverleners bij online therapie hebben wel dezelfde kwalificaties als bij fysieke afspraken.

Alles bespreekbaar

Als je kind last heeft van een verslaving is het begrijpelijk dat je er voor hem of haar wilt zijn. Dit gaat echter niet altijd omdat kinderen niet altijd op hulp van hun ouders zitten te wachten. Ook in dat geval kan therapie handig zijn omdat de hulpverlener een vertrouwenspersoon is. Als ouder kun je er in ieder geval voor zorgen dat thuis alles bespreekbaar is. Hierdoor hoeft je kind niet alleen door zijn strijd heen te gaan. C