Een duurzamer kantoor, hoe bereik je dat?

2 min read

Alle bedrijven hebben een verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe, ook wel bekend als MVO oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verantwoord ondernemen houdt in dat een bedrijf hun verantwoordelijkheden neemt voor de invloed die hun bedrijfsvoering heeft op de maatschappij. Hoe bedrijven deze verantwoordelijkheden nemen kan op verschillende manieren tot uiting komen. Een duurzamer kantoor realiseren is daar een bekend voorbeeld van. Benieuwd hoe je dit als bedrijf bewerkstelligt? In dit blog geven we je graag enkele handige tips.

Energiezuinigheid van verwarming en verlichting

De verwarming en verlichting zijn voor veel bedrijven een grote energieverbruiker terwijl dit helemaal niet nodig is en hoeft te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kan het verbruik al aanzienlijk worden teruggebracht waardoor de energiezuinigheid aanzienlijk wordt vergroot. Kies bijvoorbeeld voor LED verlichting en plaats bewegingssensoren in ruimtes waar vaak het licht wordt vergeten uit te doen zoals in het toilet en in de lunchruimte. Op deze manier gaat het licht vanzelf uit na 5 of 10 minuten en staat het niet onnodig energie te verbruiken. Led verlichting is daarnaast ook een stuk zuiniger van zichzelf in vergelijking tot bijvoorbeeld HALO verlichting.

Afval scheiden

Nog een manier om je kantoor een stuk duurzamer te maken is door afval te scheiden. Afval scheiden wordt nog wel eens onderschat maar het is zeker een belangrijk element. Door afval te scheiden kan er namelijk veel nog geryceld of hergebruik worden. Bedrijven gebruiken bijvoorbeeld veel papier en karton. Als dit bij het normale vuil terecht komt wordt het verbrand terwijl het nog makkelijk een tweede of derde ronde mee zou kunnen. Zonde dus en daarom is afval scheiden voor bedrijven zelfs verplicht. Een rolcontainer huren en verschillende afvalbakken plaatsen in je kantoor kan je hierbij helpen. Communiceer ook duidelijk naar je werknemers waarom afval scheiden zo belangrijk is en wat het jullie oplevert.

Digitaliseer

Om het papierverbruik terug te brengen kan er ook voor worden gekozen om steeds meer te digitaliseren. Vaak worden rapporten nog uitgeprint en documenten via de post verzonden. Doordat onze wereld toch steeds digitaler wordt is het slim om dit steeds meer door te voeren. Je bespaart niet alleen om papier maar ook op kosten. Daarnaast raken documenten minder snel verloren en kan het veel sneller bij een ander worden afgeleverd. Een echte win-win situatie dus. Daarnaast kan je ook zonnepanelen plaats om zo de kosten van het stroomverbruik weer te verlagen.

En, met welke tip ga jij als eerste aan de slag?