Plaats een kamerpalm in jouw woon of slaapkamer

2 min read

In Nederland kunnen diverse soorten palmen worden gehouden die zowel buiten als in de woning kunnen worden geplaatst. Een kamerpalm doet het goed op kamertemperatuur en zal dus niet in de vorst hoeven staan of te hoeven worden afgedekt. Belangrijk is voor de aanschaf van een palmboom de ruimte op te meten. De kamerpalm kan soms hoog en breed worden. Bepaalde soorten als de Canarische dadelpalm worden soms enorm breed. Ze passen in een grote ruimte met ruime plantenbak zonder al te veel obstakels. Een grote palm in huis kan een ware eye-catcher zijn.

Soorten palmbomen die je kunt kopen

De palmboom is er in veel soorten en ondersoorten. Ze zorgen voor een exotisch gevoel. Het is de iconische plant die je in vakantiebladen tegenkomt en vormen het beeld van een exotisch bounty eiland met zee, strand en een luie hangmat. Veel soorten kunnen in Nederland in zowel de achtertuin als woning worden geplaatst. Veel palmen zijn winterhard tot bepaalde temperaturen. Veel soorten kunnen goed als kamerpalm worden gebruikt. De Dracaena indivisa (koolpalm) is een mooie kamerpalm die ook met andere palmen een mooie balans vormt in huis. Deze heeft omhoogstekende sprieten net als de Yucca en wordt ongeveer 200cm hoog. De Washingtonia Robusta (Mexicaanse Waaierpalm) is ook een exotische aanwinst. Deze mooie tropische plant kan ongeveer vier meter hoog worden. In woningen met een hoog plafond zou deze dan ook goed passen. Ze zijn met enkele dikke stammen en meerdere stammen verkrijgbaar. Chamaerops Humilis (Europese dwergpalm) Deze palm is een sierlijke waaiervormige plant met mooie grote bladeren. Ze kan ongeveer 300cm in de hoogte groeien en leent zich goed als kamerpalm.

Verzorging van kamerpalmen

Kamerpalmen moeten in een pot worden gezet en worden voorzien van voldoende water. Ze moeten soms ook bij worden gemest. De palm moet half zonlicht of volle zon hebben. In ieder geval een plek dichtbij het raam is een goede keuze. Hoe breder de plant, hoe breder de pot moet zijn om de wortels te kunnen ontwikkelen en om te groeien. Bladeren moeten beschermd en gecontroleerd worden op spint of bladluis en eventueel worden behandeld.