Oorzaken van Mortons neuralgie

1 min read
Logo footlogics

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor een Morton neuralgie. Een Mortons neuralgie kan veel pijn geven, vooral bij het actief gebruiken van de voet zoals lopen. De pijn lijkt op kramp en deze gaat niet na een tijdje vanzelf voorbij.

Logo footlogicsRisicogroep

Vrouwen van rond de 40-50 jaar hebben extra kans op een mortons neuralgie. Hun voeten worden ouder, net als de rest van het lichaam. Vaak lopen zij nog wel op hoge hakken en deze combinatie verhoogt de kans op een Mortons neuralgie. Bij dit ziektebeeld raakt een zenuw bij de tenen overbelast en dit zorgt voor pijnlijke klachten.

Doorgezakte voorvoet

Als je een doorgezakte voorvoet hebt, is de druk van het lichaam op de voet niet goed meer verdeeld. De voet kan de schokken van het lopen minder goed opvangen en er ontstaat veel druk op de voorvoet. Hierdoor kan een Mortons neuralgie zich ontwikkelen als een goedaardig gezwel rondom een zenuw.

Ongeluk

Soms kan een ongeluk ook de oorzaak zijn van een Mortons neuralgie. Doordat de zenuw die naar één van de tenen loopt, beschadigd raakt, kan je na het ongeluk kramp ervaren die niet meer over gaat.