Online lessen: actueler dan ooit

In de oude school, de school die ik jaren geleden bezocht als kind, was het leven vrij simpel. We gebruikten boeken, het bord met het piepende krijtje en een keer in de week keken we naar School TV, dat precies twintig minuten duurde. Het hoogtepunt van de week omdat we dan gewoon even onderuit gezakt naar iets konden kijken. Tegenwoordig gaat het er toch heel anders toe op de scholen. Onlangs was ik te gast op een school waar me de nieuwste lestechnieken werden uitgelegd. Toen bleek dat de leerlingen die ik begeleid veel online deden. Ze hebben de mogelijkheid online antwoorden in te voeren en met elkaar zo informatie te vergelijken. Veel meer lesmateriaal is online te vinden. Boeken zijn er nog wel, maar worden minder gebruikt en er staan sowieso vaak ook nog online opdrachten in. De nieuwe school steekt heel anders in elkaar. En dat bleek nog eens extra toen de coronacrisis losbarstte. Razendsnel kwamen de scholen waar ik mee werkte met online programma’s. Toen bleek maar weer eens hoe belangrijk internet en tv voor scholen is.

Internet en tv: onmisbaar

Internet en tv is onmisbaar in het onderwijs. Nu helemaal nu veel lessen online worden gegeven. Hoewel mijn, over het algemeen volwassen, leerlingen het werkelijke contact missen met hun klasgenoten, vinden de meesten dat de online lessen prima gaan. En er zijn ook voordelen aan thuis lessen volgen. Ze kunnen zich beter concentreren, ze hebben geen reistijd en dus ook minder stress om school met hun privéleven te functioneren. Voor de scholen was het wel even een heel gedoe, zo vertelde mij een docent. Nu was het zaak goede internet en TV te hebben en soms moesten de scholen hun pakket uitbreiden. Maar scholen zitten nogal eens krap bij kas dus hoe goedkoper hoe beter.

Zoeken naar de juiste provider

Scholen stellen zeer specifieke eisen aan hun aanbieder en nu helemaal. Internet en tv aanbieders vergelijken is voor hen zeer belangrijk. Zij willen zoveel mogelijk kunnen bieden aan de studenten voor een zo laag mogelijke prijs. Toch zijn scholen inmiddels ware voorbeelden voor omgang met online lessen en online interactie. Dus het is duidelijk dat zij internet en tv met behulp van de juiste provider prima hebben weten te integreren in hun lessen. En dat is maar goed ook want voor veel studenten zal online lessen volgen voorlopig in ieder geval deels realiteit zijn. Maar met de moderne technieken is dat gelukkig geen probleem meer.