Hoe ga je met keukenapparatuur om?
De meeste horeca ondernemers zullen dit altijd beamen: de keuken is het epicentrum van de onderneming en dient ten alle tijden perfect te werken en op elkaar te zijn afgestemd. Je hele onderneming valt of staat met een goed functionerende keuken. Dit is immers de plek waar alles wordt bereid en wordt opgediend om naar de klant te worden gebracht. Als dit onderdeel van je bedrijf niet optimaal functioneert, functioneert je bedrijf niet optimaal. En dat is zonde, want het is niet per se een kunst om je keuken goed op orde te hebben als horecagelegenheid zijnde. Het is echter wel een zaak van discipline en orde. Daarom hebben veel horecazaken een schema in de keuken hangen waarop zij dagelijks bijhouden welke klussen er moeten gebeuren in de keuken, zodat deze keuken optimaal blijft werken en om veilig is en blijft om in te werken. Zo is het belangrijk om elke dag meerdere keren per dag de werkstations goed schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het eten te bederven. In het kader van de veiligheid is het ook belangrijk dat je kiest voor de juiste apparatuur in je keuken. Wanneer je bijvoorbeeld werkt met de koelwerkbanken, is het belangrijk dat je deze op de juiste manier plaatst en aansluit op de elektriciteit. Wanneer je werkt met koelwerkbanken in je keuken, is het vanzelfsprekend om te werken met een stopcontact dat is geklaard.
Geef alle apparatuur een vaste plek in de keuken
Door alle apparatuur een vaste plek te geven in de keuken, voorkom je dat het een rommelje wordt. Ook is het belangrijk om een vaste routine aan te houden als het gaat om schoonmaken. Elk apparaat en elk onderdeel van de keuken op een vast tijdstip op een vaste dag. Zorg er ook voor dat er genoeg loopruimte is in je keuken. Dit voorkomt een hele hoop potentiële problemen. Wanneer er bijvoorbeeld niet genoeg loopruimte is in de keuken, kan het personeel tegen elkaar op boksen, of in ergere gevallen zich verbranden aan bijvoorbeeld een kookplaat, een hete pan of iets anders van die aard.