Het verschil tussen een strelitzia en monstera 

2 min read

De monstera is een gatenplant die net zoals de strelitzia erg populair is. De naam van de monstera zegt het al, er zitten gaten in de bladeren van de plant. De strelitzia is een van de populairste kamerplanten van dit moment en heeft bijzondere bladeren als je naar de vorm kijkt. Hoe moet je deze planten nou eigenlijk verzorgen en waarin verschillen ze? 

Tips om je strelitzia te verzorgen

De strelitzia komt van oorsprong uit een gebied in Zuid-Afrika en heeft dan ook erg veel licht nodig. Het is dus erg belangrijk dat je jouw strelitzia op een plek neerzet waar die zo veel mogelijk zonlicht kan vangen. Dit zal over het algemeen zo dicht mogelijk bij een raam zijn. Als je plant te weinig licht vangt, zul je dit merken aan het uiterlijk. De bladeren van de strelitzia zullen gaan hangen en zelfs gaan uitvallen. 

De strelitzia is een grote plant die erg veel water nodig heeft. Zeker in de zomer als het warmer is, zal deze plant veel water verbranden. Het is het beste om de plant één keer per week water te geven. Let er hierbij wel op dat het zoveel water is dat de plant na 6 of 7 dagen pas een drogere grond krijgt. De plant verbruikt op deze manier een stuk minder water en de kans op wortelrot is een stuk kleiner. De plant kan eventueel scheuren in het blad krijgen en bruine randjes om het blad. Je kunt die randen er eventueel afknippen om het er mooier uit te laten zien, maar dit is niet nodig. De ouderen bladeren die aan de zijkant en onderkant zitten zullen vanzelf afsterven. De strelitzia zal zelf nieuwe bladen produceren uit de bovenkant van de stam.

Het verzorgen van een monstera

De monstera is een plant die niet veel water nodig heeft. Als je hier een plant van in huis hebt, is het belangrijk dat de wortels niet in vochtige grond staan. In de warmere tijden van het jaar zal de plant gaan groeien door de hogere temperaturen en de grotere hoeveelheid aan zonlicht die het vangt. In de zomer zal de plant een stuk meer water nodig hebben dan in de winter. Bij het water geven kun je de grond licht vochtig maken, maar meer is niet goed voor de monstera. 

De monstera deliciosa groeide oorspronkelijk in het tropisch regenwoud. Hier werd die goed beschermd tegen de felle zon door de hogere bomen in zijn omgeving. Het is verstandig om ook in huis de plant zo veel mogelijk uit de felle middagzon te etten. Wel is het belangrijk dat de plant aan het begin en einde van de dag voldoende zonlicht krijgt. Lees je dus goed in zodat je goed kunt bepalen welke kamerplanten kopen het beste is voor jou!