Het nieuwe werken voor uw bedrijf

Het nieuwe werken voor uw bedrijf

We horen steeds meer bedrijven die beginnen met het implementeren van het nieuwe werken. De ene doet dit in de vorm van thuiswerkmogelijkheden en anderen maken gebruik van Silicon Valley- achtige werkruimtes in bohemian tuinen. Op die manier profileren bedrijven zich beter naar werknemers en komen mensen natuurlijk ook sneller en liever bij deze bedrijven werken. Bij sommige bedrijven gaat het vooral om het verbeteren van de ergonomie van de kantoren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekozen voor het massaal gebruik van statafels of de mogelijkheid om speciale zitballen te gebruiken. Dit zijn allemaal elementen die de ergonomie en daarmee de aantrekkelijkheid van uw kantoor enorm kunnen verbeteren.

Waar komt het nieuwe werken vandaan?

Het nieuwe werken is ontstaan in Amerika. Silicon Valley, Californië om precies te zijn. Doordat er daar een enorme vraag was naar de beste programmeurs van het land, moesten ze manieren gaan verzinnen om die mensen naar hun bedrijf te krijgen. Onderzoek wees uit dat het gebruik van hele hoge salarissen natuurlijk wel een trigger was, maar zeker niet de grootste invloed had. Daarom gingen bedrijven als Google, Facebook en Microsoft zich richten op andere manieren om nieuw medewerkers aan te trekken. Dit deden ze met behulp van hele goede secundaire voorwaarden en een goede werkomgeving. De werkomgeving heeft namelijk enorme invloed op hoe mensen het naar hun zin hebben en dus hoe hard ze voor de baas werken. Deze handige bijkomstigheden werden in 1920 al onderzocht door onderzoeker Mayo en zijn revisionisme. Echter kwamen de elementen pas echt goed aan bod in Silicon Valley. Vanuit daar waaide deze manieren van werken over naar Europa.

Wat betekent het nieuwe werken?

Het nieuwe werken is een benaming voor manieren waarop bedrijven hun medewerkers op een gezondere manier laten werken. Het werken zonder vaste plek is een van de grootste ontwikkelingen op dit gebied .Veel bedrijven zijn al zo ingericht dat medewerkers gemakkelijk met hun laptop of telefoon naar verscheidene ruimtes kunnen lopen om te werken. De een prefereert een stille ruimte met veel beschutting, de ander een vrolijke ruimte waar men ondertussen een heerlijke cappuccino kunt drinken. Ook worden de vaste werkplekken steeds minder toegepast op kantoren. Men gaat gewoon zitten, of staan, waar hij wil en kan er gemakkelijk voor kiezen om gebruik te maken van de verschillende werkruimtes binnen een bedrijf. Deze nieuwe manier van werken maakt medewerkers gezonder en resulteert in vitalere, harder werkende mensen dan bij een klassieke kantoorsetting. Veel bedrijven stappen dan ook over op deze nieuwe manier van werken.

Handige apps en systemen

Omdat het nieuwe werken ook nadelen met zich meebrengt, zoals het verliezen van een overzicht van wie waar is en hoeveel plaatsen er bezet zijn, zijn er goede systemen die hierbij helpen. Er zijn verscheidene apps en systemen die met behulp van sensoren meten welke stoelen bezet zijn en mensen de mogelijkheid geven om vergaderruimtes van thuis uit te boeken. Is iemand er niet op tijd? Dan ziet de sensor dat er niemand is en wordt de ruimte weer vrijgegeven. Zo wordt het hele bedrijf een groot bewegend orgaan dat zich voortdurend aanpast op de wensen van de medewerkers en de directeuren.

Pleidooi voor een andere werkcultuur? Klik hier.

Reageren is niet mogelijk.