Help! Ik weet niet wat ik wil gaan studeren

2 min read

Het lijkt op dit moment misschien een ramp als je nog niet weet wat je wilt gaan studeren, maar dit is het niet. Het lijkt er misschien op dat je je leven nog niet op orde hebt en dat je je toekomst aan het verspillen bent, maar ook dit is niet waar. We gaan je in deze blog helpen met wat je allemaal kan doen en hoe je een goede keuze kan gaan maken voor in de toekomst. 

Geen stress

Allereerst, geen stress, adem in en adem uit. Er is geen man overboord of nood aan de man. Op dit moment zal het lijken dat even het overzicht kwijt bent, maar dat gaat terug komen. Er is ontzettend veel keuze waardoor het begrijpelijk is dat je er nog uit over uit bent. Er zullen mensen zijn die al vanaf kleins weten wat ze willen doen en er zullen mensen zijn die het nog niet weten terwijl ze aan de opleiding zijn begonnen. 

Studiekeuzetest

Als je erachter wilt komen wat voor opleiding bij je past of in welke richting je moet gaan zoeken. Een studiekeuzetest kan voor veel duidelijkheid zorgen. Zo’n test bestaat vaak uit een bepaald aantal vragen waar je antwoord op moet geven, dit zijn beroepsgerichte vragen en vragen die wat persoonlijker zijn. Uit zo’n test komen verschillende resultaten, zo komen er studies naar voren die goed bij jou zouden kunnen passen en er komen studies naar voren die niet goed bij je passen. Hierdoor kan je gaan afstrepen en vergelijken. Misschien komen er wel opleidingen naar voren waarvan je niet wist dat ze bestonden en is het een goede match met jou.

Een andere optie 

Als je er echt niet uitkomt en het echt niet meer weet is er ook nog een andere optie waarvoor je kan kiezen. Je kan namelijk ook een tussenjaar nemen. In dat tussenjaar kan je gaan werken of gaan reizen, maar er zijn ook nog allerlei andere dingen die je kan doen in een tussenjaar. Het is belangrijk dat je dit goed overlegt met je ouders of met andere mensen die dichtbij je staan. Je kan hier in plaats van een studiekeuzetest ook een tussenjaar test doen. 

Conclusie 

Een studiekeuze maken is altijd erg lastig. Het lijkt altijd of je een keuze maakt die voor de rest van je leven van belang is. Dit is niet het geval en je bent nooit te oud om te leren, hopelijk krijg je hier minder stress door. Een studiekeuzetest kan je erg helpen met het maken van je keuze. Dit is een test waar resultaten uitkomen die bij jou kunnen passen. Weet jij al wat je wilt studeren?