Groene woon-werkopties

2 min read

Wat een verschil kan het maken als de regering een regeling gebruiksvriendelijker maakt! Waar het eerst een administratieve rompslomp betekende als je via je werkgever een fiets leaste, is dat nu voorbij. Zo wordt er vanaf 1 januari 2020 voor een leasefiets nog maar zeven procent bijtelling betaald. Bij ons in het bedrijf waren er al best wat mensen die graag met de elektrische fiets naar hun werk wilden fietsen in plaats van met de auto of het openbaar vervoer te gaan. Maar het was veel gedoe om dit goed te regelen, waardoor het een te weinig interessante optie was. Met de nieuwe regeling staat het privégebruik van een elektrische fiets nu gelijk aan die van een auto. Het is dus niet zo ingewikkeld meer, waardoor nu veel meer mensen de fiets zullen verkiezen voor hun woon-werkverkeer. Ook werkgevers zijn er blij mee, omdat zij het bedrijf graag willen verduurzamen. De regeling maakt in alle opzichten positieve effecten mogelijk. En dat is top nieuws!

De voordelen van elektrisch

Zelf ging ik altijd met het openbaar vervoer naar het werk. Ik heb nooit een auto gehad, omdat ik altijd in de stad heb gewoond. Het is dan helemaal niet handig een auto te hebben. Natuurlijk is het voor wat verre ritjes naar familieleden wel handiger met de auto te kunnen gaan. Maar voor alle andere dingen kan ik lopen, fietsen of met het openbaar vervoer. Ik voel me er ook prettiger bij dat dat groenere opties zijn dan de auto. Overigens pak ik ook weleens de fiets naar mijn werk. Ik doe er dan een half uur over en gebruik mijn gewone stadsfietsje. Als het regent of koud is, kies ik toch voor het openbaar vervoer. Maar nu overweeg ik ook te gaan voor een elektrische fiets leasen. Bij slecht weer kan je je dan goed inpakken en kom je niet zo bezweet op je werk aan. Als ik dat met mijn gewone fiets zou doen, voel ik me misschien wel fris door de fietstocht in de regen, maar zou ik me niet fris voelen door het zweet dat door de inspanning op mijn rug plakt. Dan begin je je werkdag toch niet helemaal prettig. Door de optie van een elektrische fiets is dat nadeel weggenomen. Tenzij het natuurlijk wel heel bar weer is.

Hoopvol vooruitzicht

Er is natuurlijk nog een manier om op een groene manier met je woon-werksituatie om te gaan. De volgende keer dat je van baan wisselt, zou je er rekening mee kunnen houden dat de locatie van het bedrijf zich niet te ver weg van je woning bevindt. Als je bijvoorbeeld de keuze zou hebben tussen twee banen, zou je de afstand de doorslag kunnen laten geven in je beslissing. Ik denk dat het goed zou kunnen dat steeds meer mensen de woon-werkafstand mee zullen laten wegen in hun keuze voor een baan. Doordat we bewuster worden, zullen we op steeds nieuwe groene opties komen. Dat is een hoopvol vooruitzicht!