De organisatie van een personeelsuitje

2 min read

Bij mijn vorige werk was het altijd een heel ding. Ik werkte namelijk bij een best groot bedrijf, dus waren er nogal veel verschillende teams. En die teams gingen jaarlijks op teamuitje. Natuurlijk waren er ook weleens activiteiten of bijeenkomsten voor al het personeel tezamen, zoals de jaarlijkse Nieuwjaarsborrel. Maar bij de personeelsuitjes was het echt de bedoeling aan teambuilding te doen, dus dat was iets wat je met alleen je eigen afdeling deed. En het was dus een heel ding, omdat het programma van die uitjes altijd door de medewerkers zelf werden samengesteld. Als jij aan de beurt was, wilde je natuurlijk iets organiseren wat een ander team nog niet eerder had gedaan. Daardoor werd er veel over gepraat en had iedereen wel een mening over wat de leukste uitjes waren geweest en welke minder. Als organisator voelde je dan wel de druk om iets te bedenken wat iedereen zou verrassen en leuk zou vinden. Internet is dan een zegen, want er zijn veel verschillende activiteiten te boeken. Vroeg of laat zou het dus zover zijn dat ik het uitje moest organiseren.

Genoeg keuze

Ons team is best divers, dus ik wilde graag rekening houden met een paar dingen. Zo wist ik dat er een paar mensen niet zo sportief zijn en een paar anderen weer niet van creatieve dingen houden. Maar dat helpt alleen maar bij je keuze maken, want dan vallen er meteen wat opties af in het grote aanbod. Want er zijn dan nog genoeg dingen waar je uit kan kiezen. Zoals een lachworkshop, levend Monopoly of een muziek quiz. Maar dat is dus nog maar een greep uit de mogelijkheden. Voor mij vielen er nog wat activiteiten af die we eerder al gedaan hadden. Zo hadden we al een keer een escaperoom gedaan en een kookwedstrijd. Toen bleven er nog een paar opties over. Mijn oog viel op iets waarvan ik dacht dat het een ander soort teambuilding zou bewerkstelligen dan normaal. Het was heel iets anders dan we ooit hadden gedaan en ik had er ook nog nooit een ander over gehoord.

Uniek uitje

We zouden op daklozen tour gaan. Dan word je rondgeleid door een ex-dakloze door de stad. Hij of zij vertelt je hoe je op straat kan belanden en hoe je kan overleven. Je wordt langs de plekken geleid die belangrijk zijn in het leven van een dakloze. Toen ik het zag, wist ik direct dat ik dat zou kiezen. Het leek me een mooie manier om maatschappelijk betrokken bezig te zijn en meer bewustzijn te creëren in het team. Het leek me bijzonder dit met elkaar mee te maken. Dat bleek ook het geval. Het maakte op iedereen diepe indruk en iedereen had het heel erg de moeite waard gevonden. Er kwamen serieuze gesprekken van los, wat ook weleens mag. Het bracht een mooie sfeer in het team, want het had ons echt dichter bij elkaar gebracht.