De nieuwe manieren van leren

2 min read

Door de tijd heen is er in het onderwijs veel veranderd. Vroeger was er weinig aandacht voor het individu en werd er van leerlingen verwacht dat zij meededen met het niveau en leertempo van de rest van de klas. Tegenwoordig wordt er steeds meer gekeken wat elke leerling nodig heeft om het beste uit zichzelf en zijn of haar schoolprestaties te halen. Dit zorgt er voor dat het onderwijs in Nederland steeds beter wordt en dat er steeds meer passende begeleiding is voor de leerlingen. 

Wat hebben leerlingen nodig? 

Door hoe het onderwijs in Nederland is ingericht is het snel duidelijk dat kinderen worden ingedeeld op bepaalde niveaus. Dit zorgt ervoor dat het duidelijk is welke lesstof de leerlingen aankunnen en waar de docenten rekening mee moeten houden. Op deze manier valt het ook snel op als een leerling wel wat extra hulp of juist uitdaging kan gebruiken. Het is dus belangrijk dat er op de scholen wordt opgelet hoe het gaat met de leerlingen, op deze manier kan er goed aanvullend lesmateriaal worden verleend om het beste uit de prestaties van de leerlingen te halen. 

Hoe weet je wat er past bij een leerling? 

Door goed te kijken naar de behoeften van een leerling kan je goed kijken wat er bij hem of haar past. Voor bijvoorbeeld het kiezen van een vervolg opleiding is het belangrijk dat de leerlingen ondersteund worden bij het maken van hun keuze. Zo kunnen docenten samen met leerlingen gaan kijken welke vervolgopleidingen goed bij hen zouden passen, de docenten kennen de leerlingen en hun manier van leren en hun prestaties nou eenmaal erg goed. Niet iedereen wordt namelijk vanuit huid goed begeleid, hierom is het dus belangrijk dat er veel gesprekken gevoerd worden met de leerlingen zodat zij zelf ook kunnen aangeven waar zij behoefte aan hebben of waar ze hulp bij nodig hebben. 

Samen leren en groeien 

Vooral het samen zijn met andere leerlingen is belangrijk. Naast dat zij samen op school zitten groeien deze leerlingen ook met elkaar op, ze worden met elkaar ouder en er veranderd veel. Leerlingen kunnen elkaar vaak goed helpen en waar de docenten hen niet begrijpen, begrijpen de klasgenoten hun vaak wel. Daarom is het in de nieuwe leerweg van tegenwoordig belangrijk dat leerlingen elkaar willen helpen en ondersteunen. Zo kunnen de leerlingen met elkaar groeien en het beste uit hun schooltijd halen.