Begrafenis regelen, hoe pak je dit aan?

2 min read

Het is natuurlijk voor iedereen lastig hoe je omgaat met een overleden persoon die ontzettend veel voor je betekende. Als moeder of vader, vriend of vriendin of dochter of zoon zijnde komt het nog eens voor dat jij de begrafenis moet gaan regelen. Dit is iets wat ontzettend moeilijk is, maar je kan het ook bekijken vanaf de mooie kant. Jij hebt het afscheid van die persoon die zo dichtbij je stond, zelf in de hand. Toch is en blijft het iets wat enorm lastig en pijnlijk is en daarom geven je graag een stappenplan van wat er moet gebeuren zodat alles even voor je op een rijtje staat!

Muziek

Op het moment dat jij de uitvaart gaat regelen voor iemand die speciaal was voor jou, ben jij de ideale persoon om de muziek te regelen. De muziek die wordt afgespeeld op een uitvaart is ontzettend belangrijk en speciaal. Jij kent degene waar je de uitvaart voor regelt beter dan ooit, hebben samen herinneringen opgedaan samen en daardoor weet je precies wat het mooiste is om af te spelen bij de begrafenis en de uitvaart. Dit is iets wat als heel moeilijk ervaren kan worden, maar je kan het ook op een andere manier bekijken. Je kunt het ook zien alsof je die leuke herinnering samen voor de laatste keer kan herinneren als afscheid. Dit laatste afscheid kan je ervaren samen met de mensen die dicht bij jullie stonden en dat is wel iets wat enorm mooi is.

Spreken

Het is natuurlijk een kunst om te kunnen spreken op iemands begrafenis. Je moet het kunnen, maar uiteindelijk zit het in iedereen. Als je de kans krijgt om dit te mogen doen, maar je niet zeker weet of je het kunt, ga toch eens proberen te schrijven. Op het moment dat je geen idee hebt wat je moet zeggen en hoe je dit gaat doen, krijg je een black-out en gaat het niet lukken. Ga eens in alle rust schrijven over hoe je met die persoon was, herinneringen ophalen, lachen en huilen met jezelf, ga zo maar door. Vele komen daardoor op ontzettend mooie en rakende teksten waardoor je dat op een gegeven moment het zelf ook wil uitspreken. Niet omdat het een toegevoegde waarde heeft aan de begrafenis of de uitvaart, maar ook voor jezelf.

Uitvaart Amsterdam

Je kunt uiteraard op verschillende locaties de uitvaart regelen. Uitvaart Amsterdam is een bekende locatie. Die geven je graag mee als tip!